http://www.radio-tv-nederland.nl/
   
 << 1/7 >>

Vroeger werdt door PTT en NOS het televisie testbeeld uitgezonden. Dit testbeeld vormt geen onderdeel van de uitzending en is feitelijk niet bedoeld voor de kijker. Toch zien heel wat kijkers het testbeeld, want het toestel gaat vaak al aan voordat de uitzending begint.

Het testbeeld is bedoeld voor technici om de beeldkwaliteit optimaal in te stellen, maar uiteraard zijn wij met behulp van het testbeeld zelf in staat een oordeel te vellen over de conditie waarin onze apparatuur verkeert. Het is zelfs mogelijk het testbeeld met een videorecorder op te nemen.

Het is iedereen wel eens opgevallen dat de good old testbeelden tegenwoordig worden vervangen. Vooral de commercielen hebben er een handje van om de testbeelden te vervangen door interactieve bagger-TV zoals call-TV.

Testbeeld

Neem nu Veronica. Die jongens hebben twee verschillende testbeelden: Call-TV (dat tegenwoordig goedkope namen als game time heeft) en Big Brother. Beide testbeelden hebben gemeen dat ze oersaai zijn om naar te kijken, en dat het interactieve ‘m zit in een of ander duur 0909 nummer. Ook zijn er alleen rare mensen die er heen bellen, omdat ze er iets mee kunnen winnen. Als je het volhoudt om langer dan 5 min naar Game Time te kijken, word je helemaal gek van de goedkope presentator, de simpele vragen en het irritante noemen van het telefoonnummer. Vergeet vooral niet het constante zwaaien met die nepflappen van 1000 die er toch nooit uitgaan denk ik. Dat is immers te duur, en dit programma wordt vooral gebruikt om de winst een beetje op te krikken.

Het erge is dat niet alleen Veronica tegenwoordig call-TV heeft. RTL4, bang dat geldschieter Veronica de HMG gaat verlaten, heeft tegenwoordig ook zo'n cash-cow. Kortom: de rare mensen onder ons kunnen heen en weer gaan zappen, wisselgesprek aan gaan vragen bij de KPN (of een GSM-etje kopen) en op TWEE zenders tegelijk gaan meespelen! Dit heeft natuurlijk wel een voordeel: door deze ontwikkelingen kunnen er nog meer langdurig werkelozen tot presentator worden gebombardeerd. Talent is niet nodig: als je maar tevreden bent met het minimumloon dan is de HMG tevreden.

Op andere zenders heb je overdag van die home order TV. Dat houdt in dat een Amerikaans reclamefilmpje op een goedkope manier wordt nagesynchroniseerd, en dat iedere kijker daarin wordt aangespoord om –ja hoor- een 0900 nummer te bellen om een of ander veel te duur en niet werkend product aan te schaffen. En ze hebben wat verbazingwekkende uitvindingen gedaan: keukenmessen, afslankproducten, CD-collecties waarvan er in een CD-winkel 10 te krijgen zijn voor minder geld, en last but not least: krasverwijderaars (it's amazing!).

Ook bij SBS kunnen ze er wat van: een horoscooplijn die gek gepromoot wordt in de nachtelijke uren. Uiteraard ook een 0909 nummer. Ik kijk nog liever naar die talkshow van Catherine Keijl in plaats van naar deze testbeelden.

Misschien is het een idee om de TV-bonzen in Hilversum en Aalsmeer eens te verplichten om zelf een dagje naar deze pulp te kijken? Gegarandeerd dat het dan binnen 24 uur van de buis af is.

Bron: radiowerld.nl 28-12-1999 / MvD. michel@radio.nl 

 

 

 


 

 

 

 

 
Jeugdsentimenten | Testbeeld | vanaf 1968

Voor meer Informatie klik hier: Op de link http://nl.wikipedia.org/wiki/Testbeeld

De invoering van de kleurentelevisie in Nederland op 21 september 1967 ging gepaard met een verandering van het testbeeld. Tot dan toe werd er 15 minuten voor het begin van het programma het RMA-testbeeld uitgezonden. Op de avonden dat er in kleur werd uitgezonden, werd voortaan de zwart-wit testkaart om de 5 minuten afgewisseld met het vertonen van kleurendia’s. Op 1 maart 1975 verving de Nederlandse Omroep Stichting het RMA-testbeeld en de kleurendia’s door beelden van de PM5544-testbeeldgenerator. Deze kunstbeeldgenerator werd door de PTT overigens al sinds 1 januari 1974 overdag gebruikt op de Nederlandse zenders ten behoeve van de vakhandel en industrie.


I
nvoering kleurTV was op 21 september 1967 en bij kleuruitzending kwamen deze plaatjes voorbij. Op 1 maart 1975 kwam het kleurentestbeeld. Hieronder een aantal dia's: vanaf 1968. In gebruik geweest bij NTS - NOS tijdens de periode van overschakeling van zwart/wit naar kleur. Welke toenmalige TV monteur of nieuwe kleuren TV bezitter heeft hier niet uren naar zitten kijken.



   
 

RMA
De inschakelprocedure wijzigde af en toe. Hoe moderner de apparatuur hoe minder tijd het opwarmproces duurde en hoe korter het testbeeld was te zien. Vanaf het begin van de Nederlandse televisie werd het testbeeld 'RMA Resolution Chart 1946' gebruikt, met de karakteristieke cirkels in elke hoek. Het testbeeld was afgebeeld op een kaart die voor de camera werd gezet. Het was bewust een ingewikkeld beeld, zodat degene die de televisieapparatuur instelde zoveel mogelijk gegevens had over onder meer de scherpte, contrast en verzadiging van het beeld en ofhet beeld precies in het midden stond.

Op de televisietorens wordt in de begintijd van de televisie de 'theedoek' gegenereerd, of in vaktermen GM 2671/50. Het patroon van zwart-witte blokken is een relatief simpel testbeeld. Door de eenvoud is een vertekening van het beeld duidelijk vast te stellen. De blokken zijn opgebouwd uit diverse grijstinten en moeten allemaal vierkant in beeld verschijnen.

Het eerst gebruikte testbeeld RMA is breder dan het huidige testbeeld PM, omdat de beeldverhouding vroeger anders was: 5:4, in plaats van 4:3 bij later gebruikte toestellen.

De beeldverhouding van de moderne breedbeeldtelevisies is 16:9 en daarom is er voor breedbeelduitzendingen een breedbeeldversie van de PM 5544.



 
1. De RMA Resolution Chart 1946 Bron: Vijftig jaar zenden en ontvangen biografie van de tv-toren Goes door Remco van Schellen
2. De theedoek

 

 

 


 
 

Kleurentelevisie

Het huidige testbeeld wordt op 1 januari 1974 door de Nederlandse tv in gebruik genomen. Een nieuw testbeeld is nodig omdat er uitzendingen in kleur komen, het testbeeld moet voortaan ook kleur bevatten. De PM 5544 zoals het testbeeld officieel heet, lijkt een willekeurige verzameling blokken en strepen, maar elk onderdeel heeft een functie.

De verticale witte en zwarte strepen onder het midden zijn definitielijnen waarmee de beeldscherpte is vast te stellen. Bij een optimale afstemming mag er geen gekleurd grillig bewegend patroon te zien zijn.

De zwarte balk bovenin de cirkel moet rechts en links scherp afsteken tegen de witte achtergrond. Als de overgang niet scherp verloopt is het toestel niet goed afgestemd.

Het verticale streepje links onder de bovenste zwarte balk is bedoeld om-te zien of er sprake is van reflectie. Wie met een eigen antenne een tv-signaal ontvangt kan dat signaal 'dubbel' ontvangen, bijvoorbeeld als het signaal tegen een gebouw ketst en nogmaals door de antenne wordt ontvangen. Er mag maar één streepje te zien zijn.

De zwart-grijs-witte gradatiebalk, boven de zendernaam, dient om contrast en helderheid in te stellen. In de gradatiebalk mag geen kleur zitten.

De kleurenbalk net boven het midden bestaat uit drie voor kleurentelevisie primaire kleuren (rood, groen, blauw) en drie mengkleuren (geel, cyaan, magenta). Met de kleurenbalk kunnen de kleuren worden ingesteld. Wie dat goed wil doen moet het rode en groene beeldkanon van het tv-toestel uitschakelen. Het blauw dat overblijft moet precies dezelfde kleur hebben.

Deze functies van het testbeeld zijn nog maar een fractie van wat er met het testbeeld mogelijk is. Het gaat voor dit boek te ver om elke functie uitgebreid toe te lichten. Wie meer wil weten kan terecht op de website van dit boek (www.tvtorengoes.nl). Daar is ook een link te vinden naar een programmaatje waarmee op elk computerscherm een PM 5544-testbeeld gegenereerd kan worden.

(Bron: Vijftig jaar zenden en ontvangen biografie van de tv-toren Goes door Remco van Schellen)

 

 

 


 
 
Website:
Non-UK Test Cards and Captions

http://www.pembers.freeserve.co.uk/Test-Cards/Non-UK.html#Netherlands

RMA Resolution Chart 1946 optical monochrome testbeeld

Website:
Non-UK Test Cards and Captions

http://www.pembers.freeserve.co.uk/Test-Cards/Non-UK.html#Netherlands

Philips PM5544 Electronies Kleuren testbeeld

1986

Smilde kanaal E6  40kW en E47 1000kW

Philips PM5540 Electronies zwartwit testbeeld

 

1986

Smilde kanaal E6  40kW en E47 1000kW

EBU Electronies zwartwit testbeeld

 

 

 


 
 
Meer beeldmateriaal is tezien in het fotoalbum << klik hier

Heeft u als bezoeker van deze site nog oude foto's? en mischien wilt u dat deze foto's ook op deze site komen, laat het ons weten en stuur een email naar radio_stations@hotmail.com