http://radio-tv-nederland.nl/index.html

Hoogersmilde - Radio TV Toren

Hoogersmilde

Hoogersmilde wordt als eerste omgebouwd van analoog naar digitaal. De werkzaamheden zijn tevolgen via deze website.

Zodra er meer informatie is kunt het op deze site vinden.

Hoogersmilde:
Werkzaamheden  aan de televisie antennes, ivm.
de omschakeling
van Analoog naar Digitale televisie.
in de nacht van 10 op 11 December.

 
De foto reportage Klik hier Maandag 10 Juli 2006 t/m 8 Oktober 2007
 

Nieuws archief klik hier | Algemene informatie over Digitale tv klik hier

 

Overschakelen van Analoog naar Digitaal

Vanaf de nacht van 10 op 11 December 2006 worden via de analoge ether geen televisie-uitzendingen meer verspreid. Ongeveer 74.000 huishoudens zullen dan moeten overstappen van analoge ethertelevisie naar een andere vorm van televisieontvangst, als ze televisie willen blijven kijken. Hetzelfde geldt voor recreanten, bijvoorbeeld op de camping. Ook de mensen die op hun tweede of derde televisietoestel via de analoge ether televisie kijken zullen een keuze moeten maken uit de alternatieven; kabel-, satelliet-, digitale ethertelevisie of internet TV.

Ongeveer 74.000 huishoudens in Nederland kijken thuis alleen via de analoge ether televisie. Deze kleine groep kijkers ontvangt nog op de ouderwetse manier televisie-uitzendingen. U kent ze vast, de ‘harkantenne’ op het dak of de ‘sprietantenne’ op het televisietoestel zelf. Al sinds 1951 verspreidt de Publieke Omroep zijn programma’s (op Nederland 1, 2 en 3) via een analoog signaal door de lucht. In totaal kijken ca. 222.000 huishoudens nog televisie via de analoge ether. Daaronder zijn, naast de eerder genoemde 74.000 huishoudens onder meer mensen met een tweede televisietoestel en mensen die televisie kijken in hun vakantiehuisje.

Waarom?

De meeste mensen in Nederland kijken televisie via de kabel, satelliet of digitale ether. Slechts 1% van de Nederlandse huishoudens kijkt thuis alleen via de analoge ether televisie. Deze manier van televisie verspreiden voor een kleine groep huishoudens is duur. Jaarlijks kost het analoge ethersignaal € 11 miljoen. Bovendien is er ruimte in de ether nodig om nieuwe technieken, zoals digitale ethertelevisie, overal in Nederland aan te kunnen bieden. Meer informatie is tevinden op http://www.minocw.nl/overschakelen/DVB-T (Digital Video Broadcast-Terrestrial)

Het huidige analoge TV-systeem is ongeveer vijftig jaar oud. Er zijn gedurende deze periode verschillende verbeteringen en vernieuwingen aan het systeem geweest zoals kleurentelevisie en teletekst. Via het analoge net zijn er geen ontwikkelingen meer mogelijk. Vandaar dat de laatste jaren er vooral op digitaal gebied ontwikkeld wordt

Dit betekende dat er een compleet ander TV-systeem moest komen. Vanaf de uitgang van de TV-studio tot en met bij de kijker thuis moet de apparatuur worden vernieuwd. In Europa is hiervoor het Digital Video Broadcast (DVB) systeem ontwikkeld. Afhankelijk van de toepassing zijn er drie verschillende versies, die overeenkomstem hebben. Er bestaat nu:

  • DVB-S: voor het uitzenden via satelliet. Dit wordt onder andere gebruikt voor het uitzenden van de Nederlandstalige commerciële TV-programma’s

  • DVB-C: voor het doorgeven via een kabelnet

  • DVB-T: voor het uitzenden via aardse (Terrestial) zenders

Voor elk van de drie systemen is een aparte ontvanger nodig, meestal in de vorm van een set top box. Dit kastje ziet er als een satellietontvanger uit. Bij gebruik via de kabel wordt dikwijls gesproken over een digitale decoder.

Nozema is sinds 1993 actief in het ontwikkelen van DVB-T. Sinds december 1997 worden er testuitzendingen via een DVB-T zender in Lopik gedaan.

Hoe werkt het DVB-T systeem? Het beeld van de camera wordt in de studio digitaal gemaakt. Dit levert een signaal op met 270 Mbit/s. Deze informatie is niet op een economische manier over te dragen. Daarom wordt er MPEG2 codering toegepast. Door bepaalde coderingstechnieken, bijvoorbeeld door alleen de verschillen tussen de opeenvolgende beelden over te dragen, kan de bitstroom met een factor 50 tot 100 worden gereduceerd. De maximale reductie wordt bepaald door de vereiste beeldkwaliteit. Ook het geluid wordt gecodeerd, dit volgens MPEG1 layer 2. Hiermee wordt een reductie bereikt van 7 maal ten opzichte van een CD.

De modulatiemethode maakt gebruik van vele duizenden draaggolven, waardoor een robuuste ontvangst mogelijk is. Met een simpele ontvangantenne in de kamer kan het signaal worden ontvangen. Door gebruik van de digitale techniek is bij voldoende signaal de ontvangst prima. Ruis (sneeuw) en reflecties (dubbele beelden) komen niet meer voor. Als er te weinig ontvangsignaal is bevriest het beeld of wordt het zwart.

Op vrijdag 26 mei 2000 is er een zender (Kanaal 9) in de lucht gegaan die het regionale TV-programma van Utrecht uitzendt op de digitale manier (DVB-T). Deze zender wordt ontvangen door de kabelnetten, die het signaal converteren naar een analoog TV-signaal en het daarna verspreiden.

 

De voordelen van DVB-T zijn: 

  • Het beeld is storingsvrij en het geluid is van CD-kwaliteit. 

  • Via de ether is met een kleine antenne (op de televisie te plaatsen) en een digitale ontvanger, overal (dus portable) digitale televisie te ontvangen.

  • Er is geen kabelaansluiting meer nodig.

  • Binnen één kanaal kunnen minstens vier TV-programma’s en een aantal radioprogramma’s vergelijkbaar met de huidige kwaliteitsstandaard worden uitgezonden. In vergelijking met de huidige situatie is er in de ether ruimte voor meer programma’s. 

  • Het is mogelijk om interactieve informatie uit te zenden. Voorbeelden hiervan zijn Superteletekst, Elektronische Programma Gids (EPG), homebanking en homeshopping, Internet, etc.Hoe ontvang ik TV?

Voor de mensen die kabel-, satelliet-, digitale ether- of internet televisie hebben, verandert er niets. Dit is het grootste gedeelte van Nederland. Weet u hoe u televisie ontvangt?

Analoge ether
Maakt u gebruik van een antenne om naar de televisie te kijken? Met andere woorden: heeft u een ‘sprietantenne’ op uw tv of een ‘harkantenne’ op het dak? Ontvangt u alleen de Publieke Omroep (Nederland 1, 2 en 3) en eventueel de regionale omroep? Als u niet ver van de grens woont ontvangt u misschien ook wel de buitenlandse publieke omroep. U betaalt geen abonnementskosten en u heeft geen kastje of ontvanger bij uw tv? In dat geval maakt u gebruik van analoge uitzendingen via de ether. Deze uitzendingen worden afgeschaft en u dient maatregelen te nemen om ook na
10 op 11 December nog televisie te kunnen kijken.

Hier vindt u een overzicht van de mogelijkheden. Nog vragen? Ga dan naar de meest gestelde vragen. Voor meer informatie: bel Postbus 51 (0800-8051) of e-mail uw vraag naar overschakelen@postbus51.nl.
 

Digitale ether

Heeft bij uw televisie of ergens anders in uw huis een digitale etherontvanger staan met een kleine antenne erop? Misschien heeft u ook een versterker buiten of op het dak? Naast de Publieke Omroep ontvangt u óók de commerciële zenders. Maandelijks of jaarlijks betaalt u abonnementskosten aan uw televisieaanbieder. U kijkt televisie via de digitale ether. De aanbieders van digitale ether zijn op dit moment Digitenne, KPN en Scarlet. Voor u verandert er niets. U hoeft geen actie te ondernemen.

Kabel
Heeft u geen antenne op het dak of op uw televisietoestel en ook geen digitale ontvanger mét een antenne? Maar u  kunt toch zowel de Publieke Omroep als de commerciële zenders ontvangen? In dat geval kijkt u televisie via de kabel of via internet TV. Als u kabeltelevisie kijkt heeft u ook een abonnement bij een kabelmaatschappij. 92% van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot kabeltelevisie. Als u kabeltelevisie heeft kan dat analoog of digitaal zijn. Voor u verandert er niets, of u nu analoge of digitale kabel heeft. U hoeft dus geen actie te ondernemen.

Op de website van Vecai (www.vecai.nl), de brancheorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven, vindt u een overzicht van de grootste aanbieders van kabeltelevisie.

Internet TV
Heeft u geen antenne op het dak of op uw televisietoestel en ook geen digitale ontvanger mét een antenne? Maar u kunt toch zowel de Publieke Omroep als de commerciële zenders ontvangen? In dat geval kijkt u televisie via internet TV of de kabel. Als u internettelevisie kijkt heeft u ook een abonnement bij een internetmaatschappij. Op dit moment is dat alleen mogelijk bij Tele2. Voor u verandert er niets. U hoeft dus geen actie te ondernemen.

Satelliet
U heeft een schotel aan de buitenmuur of op het dak? U heeft een speciale ontvanger bij uw televisie en u betaalt jaarlijks administratiekosten en mogelijk ook abonnementskosten aan de satellietaanbieder? U kunt via de satelliet een uitgebreid pakket aan kanalen ontvangen, waaronder commerciële zenders. Voor u verandert er niets. U hoeft geen actie te ondernemen.

Alleen Canal Digitaal verspreidt de Nederlandse Publieke Omroep via de satelliet (de ASTRA-satelliet). Kijk voor meer informatie op www.canaldigitaal.nl.
 

Wat moet ik doen?

Voor de kijkers die gebruik maken van kabel, satelliet, digitale ether of internet TV verandert er niets. Zij hoeven geen actie te ondernemen.

Als u gebruik maakt van de analoge ether moet u voor 11 December  een keuze maken uit de alternatieven; kabel, satelliet, digitale ether of internet TV.

Hoe schakel ik over naar een andere techniek?

Er zijn voor iedereen opties om televisie te blijven kijken. Hieronder worden de 4 mogelijkheden uitgelegd. Het hangt er wel vanaf waar u woont of alle opties voor u beschikbaar zijn.

Kabeltelevisie (zowel analoog als digitaal)
Zo’n 92% van de Nederlandse huishoudens heeft de mogelijkheid om een kabelaansluiting te nemen. Als gebruiker betaalt u maandelijkse abonnementskosten aan de kabelexploitant. Daarnaast worden eenmalige aansluitkosten in rekening gebracht. Op www.vecai.nl vindt u een overzicht van de kabelexploitanten in uw regio.

Satelliettelevisie (digitaal)
In het hele land is satelliettelevisie beschikbaar. Om het satellietsignaal te kunnen ontvangen moet u een ontvanger (schotel) en een smartcard aanschaffen. Een smartcard zet het satellietsignaal dat via de schotel binnenkomt om in een signaal dat door uw televisietoestel kan worden uitgezonden. Als u gebruik gaat maken van satelliettelevisie betaalt u jaarlijks een administratievergoeding, en als u een groter pakket wenst mogelijk ook abonnementskosten. Alleen Canal Digitaal verspreidt de Nederlandse Publieke Omroep (Via de ASTRA-satelliet) (zie www.canaldigitaal.nl) [link].

Digitale ethertelevisie
Als u kiest voor digitale ethertelevisie, dan moet u een decoder, een kleine antenne en een smartcard aanschaffen. Naast deze eenmalige aanschafkosten betaalt u maandelijkse abonnementskosten. Op dit moment bieden KPN, Digitenne en Scarlet digitale ethertelevisie aan in Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht op hun websites: www.kpn.com, www.digitenne.nl en www.scarlet.nl.

De publieke omroepen zijn in ieder geval via Digitenne zonder abonnementskosten te ontvangen. Wel moet u een decoder, een kleine antenne en een smartcard aanschaffen. Voor de smartcard betaalt u eenmalig ca. €20,-.

Internet televisie (digitaal / internet protocol)
In een groot deel van het land kan internet televisie worden aangesloten. Als gebruiker betaalt u abonnementskosten en mogelijk aansluitkosten. Ook is er een decoder nodig om het signaal te ontvangen. Op dit moment biedt alleen Tele2 internet TV aan. Kijk voor meer informatie op www.tele2.nl.
 

Analoge ether

Ongeveer 1% van de Nederlandse huishoudens kijkt thuis alleen via de analoge ether televisie. Deze ca. 74.000 huishoudens hebben een antenne op hun dak of op hun televisietoestel. Via deze antenne kunnen zij alleen de landelijke Publieke Omroep en in acht provincies ook de regionale omroep ontvangen. De uitzendingen worden verzorgd door de Nederlandse Publieke Omroep en door de regionale omroepen. Het signaal wordt over heel Nederland verspreid. Bewoners van de grensgebieden ontvangen soms ook buitenlandse zenders. Dit signaal wordt verspreid door de buitenlandse publieke omroepen. De meeste huishoudens in Nederland kijken niet meer via deze antennes. Bijna iedereen kijkt televisie via kabel, satelliet, digitale ether of internet TV. In totaal kijken nog ca. 222.000 huishoudens op een televisie via de analoge ether. Dit is inclusief tweede toestellen, maar ook tv’s op campings en vakantiehuisjes.

Met ingang van 11 December 2006 worden in Nederland via de analoge ether geen televisie-uitzendingen meer verspreid. Huishoudens, maar ook recreanten, binnenvaartschippers en kermisondernemers, die nog via de harkantenne of de sprietantenne televisie kijken, zullen dan op een andere manier hun televisieontvangst moeten regelen. Ook de mensen die op hun tweede of derde televisietoestel via de analoge ether televisie kijken zullen een andere aansluiting moeten nemen.

De regionale omroepen  die nu in de analoge ether zitten, blijven  in principe in de digitale ether beschikbaar. De regionale omroepen maken die keuze zelf. Zij beslissen dus ook zelf via welke netwerken ze uitzenden. Het  is aan hen of ze dat via de digitale ether, kabel, satelliet en/of internet TV doen. Het aanbod kan daarom per regio verschillen. Voor meer informatie over de beschikbaarheid van televisie-uitzendingen van de regionale omroep in uw regio kunt u contact opnemen met uw regionale omroep of de Stichting ROOS www.roosrtv.nl.
 

Overschakeling

Overschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie

In plaats van de analoge ethertelevisie worden in heel Nederland de publieke zenders via de digitale ether ter beschikking gesteld. Als u een decoder, antenne en smartcard aanschaft kunt u gratis naar de publieke omroepen blijven kijken. Dit kan in ieder geval via Digitenne. Voor de smartcard betaalt u eenmalig ca. €20,-.

Ook krijgen marktpartijen de mogelijkheid om een groter pakket met commerciële zenders via de digitale ether uit te zenden. Voor het actuele ontvangstgebied van het commerciële pakket zie: www.digitenne.nl, www.kpn.com of www.scarlet.nl.
 

Vier alternatieven

Vanaf 11 December 2006 zijn er vier manieren waarop u televisie kunt ontvangen: kabel, satelliet, digitale ether en internet TV. De markt voor televisiesignalen is een vrije markt: voor alle ontvangst moet de consument een abonnement nemen en soms ook speciale apparatuur (zoals een decoder) aanschaffen.

Kabeltelevisie (zowel analoog als digitaal)
Zo’n 92% van de Nederlandse huishoudens heeft de mogelijkheid om een kabelaansluiting te nemen. Als gebruiker betaalt u maandelijkse abonnementskosten aan de kabelexploitant. Daarnaast worden eenmalige aansluitkosten in rekening gebracht. Op www.vecai.nl vindt u een overzicht van de kabelexploitanten in uw regio.

Satelliettelevisie (digitaal)
In het hele land is satelliettelevisie beschikbaar. Om het satellietsignaal te kunnen ontvangen moet u een ontvanger (schotel) en een smartcard aanschaffen. Een smartcard zet het satellietsignaal dat via de schotel binnenkomt om in een signaal dat door uw televisietoestel kan worden uitgezonden. Als u gebruik gaat maken van satelliettelevisie betaalt u jaarlijks een administratievergoeding en, als u een groter pakket wenst, mogelijk ook abonnementskosten. Alleen Canal Digitaal verspreidt de Nederlandse Publieke Omroep via de satelliet (de ASTRA-satelliet) Ga voor meer informatie naar www.canaldigitaal.nl.

Digitale ethertelevisie
Als u kiest voor digitale ethertelevisie, dan moet u een decoder, een kleine antenne en een smartcard aanschaffen. Naast deze eenmalige aanschafkosten betaalt u maandelijkse abonnementskosten. Op dit moment bieden KPN, Digitenne en Scarlet digitale ethertelevisie aan in Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht op hun websites: www.kpn.com, www.digitenne.nl en www.scarlet.nl.

De publieke omroepen zijn in ieder geval via Digitenne zonder abonnementskosten te ontvangen. Wel moet u een decoder, een kleine antenne en een smartcard aanschaffen. Voor de smartcard betaalt u eenmalig ca. €20,-.

Internet televisie (digitaal / internet protocol)
In een groot deel van het land kan internet televisie worden aangesloten. Als gebruiker betaalt u abonnementskosten en mogelijk aansluitkosten. Ook is er een decoder nodig om het signaal te ontvangen. Op dit moment biedt alleen Tele2 internet TV aan. Kijk voor meer informatie op www.tele2.nl.
 
Nozema services

Nozema Services verzorgt het uitzenden van radio, televisie en andere informatie door de ether. Hiervoor bouwen en exploiteren wij analoge en digitale netwerken en leveren wij aanverwante diensten, zoals frequentieplanning. Onze belangrijkste klanten zijn omroepen en bedrijven voor telecommunicatie. Met Nozema Services bereikt u iedereen in heel Nederland. http://www.nozemaservices.com/
 

Hieronder vindt u de frequenties voor DVB-T (digitale televisie via de ether)
voor een actuele lijst klik hier:
Frequenties TV Digitaal

Zender

Kanalen

Almere

21, 23, 34, 57, 64 

Alphen aan den Rijn

21, 34, 52, 57, 64

Amersfoort

21, 33, 34, 57, 64

Amsterdam (RAI)

21, 23, 34, 57, 64

Amsterdam (IJ-mast)

21, 23, 34, 57, 64

Delft

21, 34, 52, 57, 64

Den Haag

21, 34, 52, 57, 64

Gouda

21, 49, 52, 57, 64

Gorinchem

21, 49, 52, 57, 64 

Haarlem

21, 23, 34, 57, 64

Hilversum

21, 23, 34, 57, 64

Krimpen a/d IJssel

21, 52, 49, 57, 64

Lopik

21, 33, 34, 57, 64

Maarssen

21, 33, 34, 57, 64

Naaldwijk

21, 34, 52, 57, 64

Oegstgeest

21, 34, 52, 57, 64

Rotterdam

21, 49, 52, 57, 64

Rotterdam-Waalhaven

21, 49, 52, 57, 64 

Sliedrecht

21, 49, 52, 57, 64

Utrecht

21, 33, 34, 57, 64

Wormer 

21, 23, 34, 57, 64

 NOVEC is uw partner
als het gaat om de verhuur, het beheer en het onderhoud van antenne-opstelpunten in Nederland. De meest professionele, innovatieve en betrouwbare aanbieder van mast- en antenne ruimte.

Wij ontwikkelen in nauwe samenwerking met omroep-en telecomoperators nieuwe hoge antenne-opstelpunten in Nederland. Ondersteunen de verwerving, (mede)financiering en het ontwerp en de realisatie van de bouw van opstelpunten. Ook voor het aanvragen dan wel begeleiden van bouw- en milieuvergunningen voor de opstelpunten zijn wij de aangewezen partner.

Anticiperen op veranderende wetgeving, aanvullende diensten leveren als het gaat om kennis op het gebied van (ARBO) antenne-inspecties, de exploitatie van antenne-opstelpunten en elektromagnetische velden.

NOVEC mast op KPN toren 303,55 Meter

http://www.novecbv.nl/Hoogersmilde - Radio TV Toren
 


Welke zenders kunt u ontvangen met TV van KPN?U ontvangt met TV van KPN de populairste radio- en televisiestations. Hieronder vindt u het volledige overzicht kijk op de website van de KPN
http://www.kpn.com/


De Radio- Televisie toren van Noord Nederland staat in het drentsche dorpje Hoogersmilde.

 

Website: www.radio-tv-nederland.nl