http://radio-tv-nederland.nl/index.html
Zendmast Smilde na 33jaar alsnog in Appelscha

Madurodam kijk de kunst af

APPELSCHA -  Madurodam werkt sinds kort samen met het miniatuurpark in Appelscha. Het gaat om het uitwisselen van gegevens van soorten lijm, verf, beplanting en elektriciteitsvoorziening. Tot nog toe wees Madurodam elke samenwerking met soortgelijke parken resoluut van de hand. De directie van Madurodam was bij een bezoek aan Appelscha geschrokken van de kwaliteit van hun noordelijke concurrent. Ze heeft zelf toenadering gezocht. De Haagse maquette van Nederland is qua oppervlakte even groot als het park in Appelscha en gebruikt dezelfde schaal: 1 op 25.

Het grote verschil tussen Madurodam en Appelscha is dat bij eerstgenoemde alle miniaturen door elkaar heen staan. "De Martinitoren staat bijvoorbeeld naast een gebouw in Limburg. Bij ons staat alles exact waar het hoort", aldus directeur P. Jasper.  

De directeur liet zich voor zijn park overigens inspireren door het Britse Talley, met haar prachtige tuinen. "Wij hebben een combinatie gemaakt tussen de beplanting van Talley en de miniaturen van Madurodam", vertelt Jasper, wiens park 55.000 planten telt.

Zendmast Smilde na 33jaar alsnog in Appelscha  

Volgens Jasper is er op zijn terrein nog voldoende plaats om maquettes bij te bouwen: "We kunnen nog wel dertig jaar vooruit". Alleen de miniaturen in Appelscha vertegenwoordigen al een waarde van f 4 miljoen. Daar komen de kosten voor beplanting en onderhoud en beheer van het park nog overheen. Net als Madurodam maakt Appelscha daarom gebruik van sponsors.

Zoals de nieuwste aanwinst, de zendmast van Smilde. Het exemplaar, met 121 (2 meter de hoogste miniatuur van Europa, is geschonken door PTT Telecom. Hoewel de mast al een tijdje te bewonderen was, werd de replica gistermiddag officieel in gebruik genomen.

Met de plaatsing van de zendmast van Smilde is Appelscha na 33 jaar eindelijk recht gedaan. De oorspronkelijke locatie voor het 300 meter hoge gevaarte was namelijk eerst in Makkinga en later in Appelscha gepland. Tot teleurstelling van de gemeente Ooststellingwerf maakte de Rijkslucht- vaartdienst echter te elfder ure bezwaar. De toren zou in Appel- scha een obstakel vormen in de aanvliegroute naar vliegveld Eelde.

De 'miniatuur' van de mast wordt in de toekomst overigens daadwerkelijk voor zendwerk gebruikt. Nu is het nog zo dat alle treinen en auto's automatisch beginnen te rijden met een druk op één knop in een centrale elektriciteitskast. Op één baanvak kan slechts één trein rijden. "Met een zender op de mast moet het mogelijk zijn meerdere treinen op een baanvak te laten rijden. Ook kunnen de bezoekers dan zelf op bijvoorbeeld het hoofdstation van Groningen een trein oproepen. Nu is het nog alleen kijken, dan kan er ook echt met de treintjes worden gespeeld", aldus systeem adviseur A. M. Mulder

 

Van links naar rechts: mevrouw G. Pool, parkdirecteur P. Jasper, directeur technische zaken Telecom H. Pool en plaaselijk VVV-directeur H. Harten rondom de hoogste miniatuur van europa, de zendmast van Smilde

bron: FD 11-06-1993

Bron: www.radio-tv-nederland.nl