http://radio-tv-nederland.nl/index.html
 
Helikopter verwijdert oude analoge antennes
 

 

 

Dag, dag analoog tijdperk

                  


Dag, dag analoog tijdperk

MARKELO - Een zware helikopter heeft in drie keer de bovenste top van de zendmast in Markelo naar beneden gehaald. Overbodig in het digitale tijdperk.

TC Tubantia: http://www.tctubantia.nl/video/regionieuws/article2265291.ece


3-12-2007 | TV verslag van TV Oost

Download hier het verslag van RTV Oost, Markelo 5,1 MBRadio Oost 3-12-2007

In Markelo worden vanmiddag de oude analoge tv-zenders van de grote zendmast gehaald.

Daarvoor is een Zwitsers bedrijf ingeschakeld dat de zenders met een helikopter van de zendmast takelt. Deze helikopter kan uiterst zwaar materiaal verplaatsen. De analoge zenders zijn niet meer nodig, nu alleen nog maar gebruik wordt gemaakt van digitale zenders. De zenders worden in delen naar beneden gehaald. In totaal wordt de zendmast in Markelo 25 meter korter.

 
     
 

Radio Oost 3-12-2007 15:31:20 | Audio: Radio fragment.mp3 (900 MB) | http://www.rtvoost.nl/


Antennes op tv-toren worden weggehaald

MARKELO - De analoge antennes op de zendmast van de televisietoren van Markelo hebben geen functie meer en worden om die reden verwijderd.

Dat gebeurt op 3 december op tamelijk spectaculaire wijze met behulp van een helikopter. KPN heeft voor die methode gekozen vanwege de snelheid waarmee de operatie op die manier kan worden uitgevoerd, maar ook om veiligheidsredenen. Anders zou er een hoge stellage moeten  worden neergezet.

Zoals bekend wordt er in televisieland geen gebruik meer gemaakt van analoge, maar van digitale ethersignalen. Daarom zijn de antennes overbodig geworden. De helikopters zijn afkomstig uit Zwitserland. Met dit type worden in dat land  regelmatig bergtoppen aangedaan bij reddingsacties.

Volgens een woordvoerder van KPN hebben de piloten met dit vliegtuig zowel zicht aan de onderkant als aan de zijkant. Verwachting wordt dat de helikopter met maximaal drie vluchten de zendapparatuur kan verwijderen. KPN houdt nog wel een slag om de arm, want slechte weersomstandigheden kunnen nog roet in het eten gooien.

Bij een windkracht boven de zes, extreme regenval of mist moeten we de operatie afblazen en uitstellen tot het weer op een van de volgende dagen wel geschikt is.

De KPN acht het noodzakelijk om tijdens de helikoptervluchten de Larenseweg en de Rietdijk voor een deel voor het  publiek af te sluiten. Zoals bekend is de toren eigendom van France Telecom. KPN huurt wel een deel  van het gebouw, maar moest vanwege haar monopoliepositie dergelijke torens in ons land van de hand doen.  Bron: http://www.tctubantia.nl


Helikopter verwijdert analoge antennes

KPN NV

Den Haag, 22-11-2007

Helikopter verwijdert analoge antennes

Een in hijswerk gespecialiseerde Zwitserse helikopter gaat de oude analoge zendantennes van KPN-zendmasten verwijderen. Door de inzet van de helikopter kunnen in drie dagen van vijf torens verspreid over het land oude analoge antennes worden afgehaald. Andere hijstechnieken zouden vele dagen extra op- en afbouwwerk hebben gevergd.

De verwijdering van de oude antennes staat gepland in de week van 3 tot 8 december. Antennes worden afgehaald van de masten in Markelo, Kootwijk, Wieringermeer, Irnsum en Hoogezand. De hoogte waarop de antennes staan varieert van 100 tot 207 ...VolkerWessels Telecom Mobiel heeft oktober 2007 de Nederland 1 TV antennes (kanaal 7 VHF) gedemonteerd. Deze liggen op de grond en zullen worden afgevoerd naar de oud ijzer boer.

   
Klik op de foto voor vergroting

   

Situatie oktober 2007                                         Situatie incl. VHF kanaal 7 antennes

 

Begin december zal de UHF antenne koker met een helikopter van het Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss worden weggehaald en daarmee zal via de toren Markelo geen TV uitzendingen meer worden uitgezonden.

   
Klik op de foto voor vergroting

   

Bron: www.radio-tv-nederland.nl