http://radio-tv-nederland.nl/index.html
Lopik 02-10-2002 
Zenderwerkzaamheden in de mast voor de nieuwe frequentie indeling (Zerobase)
 

Lopik,  De Radio en TV toren van Zuid-West Nederland  18-01-2005
 

Radio

MHz

kW(ERP)

Netwerk

 

90.7

100

Arrow 90.7FM

 

92.6

100

Radio 2

 

93.1

4

Radio M

 

94.3

100

Radio 4

 

95.5

0.05

Radio 9

 

96.8

100

3FM

 

97.8

5

Radio Veronica

 

98.9

100

Radio 1

 

100.1

100

BNR Nieuwsradio

 

100.7

100

Noordzee 100.7 FM

 

101.5

1

Sky Radio 101 FM

 

Televisie

kanaal

kW(ERP)

Netwerk

 

04

100

TV1

 

27

1000

TV2

 

30

1000

TV3

 

Digitaal

kanaal

kW(ERP)

Netwerk

  21 10 Digitenne Bouquet 4
  33 10 Digitenne Bouquet 5
  34 10 Digitenne Bouquet 1
  57 10 Digitenne Bouquet 2
  64 10 Digitenne Bouquet 3

                                       
 

Lopik 2002 | Tuidraden televisietoren IJsselstein vervangen

03-12-2002  Tuidraden televisietoren IJsselstein vervangen.

Nozema vervangt in de maand december drie van de twaalf tuidraden van de Gerbrandytoren in IJsselstein. Het gaat hier om een bijzondere, specialistische operatie, met een maandenlange voorbereiding. De Gerbrandytoren (375 meter hoog) bestaat uit een betonnen toren van ruim honderd meter hoog, met daar bovenop een stalen mast met een lengte van ruim 260 meter. Deze mast wordt op zijn plaats gehouden met twaalf zware stalen kabels, zogeheten tuidraden.

De vervanging van de drie een-na-onderste tuidraden vindt plaats in het kader van groot onderhoud. De nieuwe tuidraden hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige kabels: ze zijn onderhoudsvrij, ze zijn sterker en stugger. De overige negen tuidraden verkeren in perfecte staat en hoeven niet op korte termijn vervangen te worden. De tuidraden bevinden zich op 226 meter hoogte (de een-na-onderste tuidraden). Ze hebben een lengte van 309 meter, een diameter van 7,5 centimeter en ze wegen zo’n 5000 kilo per stuk. Op de grond worden de tuien bevestigd aan tuiblokken: betonnen blokken van een miljoen kilo per stuk, op 225 meter afstand van de toren.

Met een speciaal hydraulisch hijsapparaat worden de nieuwe tuien omhoog getakeld en vastgemaakt op bevestigingspunten die deel uitmaken van een stalen band. Deze band om de mast bevindt zich boven de band waaraan de huidige tuidraden bevestigd zijn; boven de zogeheten ‘reportagecabine’ op 220 meter hoogte - in het midden van de mast. De werkzaamheden zijn begonnen in oktober en duren tot half januari. Het hijsen van de tuien is afhankelijk van de weersomstandigheden. Aan het werk is een uitgebreide risico-inventarisatie vooraf gegaan.

Bijzonderheden:

 • Het is niet mogelijk om langs de mast te klimmen. Daarom worden antennebouwers met speciale stoeltjes omhoog gehesen.
  Hiertoe zijn twee stoeltjes opgehangen.
 • De tuien zijn met speciale geleiders rondom de toren gelegd.
 • De hijsdraad om de tuien op te takelen is 2 centimeter in doorsnee.
 • Voor het optakelen wordt een speciale hijshit (soort hydraulische krik) gebruikt, die aan de mast wordt gehangen.
 • De spanning op de drie tuidraden moet tijdens de werkzaamheden gelijk blijven, omdat anders de spanning op de
  mast te groot zou kunnen worden.

Technische gegevens:

Over de Gerbrandytoren De Gerbrandytoren is de hoogste bouwwerk van Europa (ruim 50 meter hoger dan de Eiffeltoren). De 375 meter tellende radio- en televisietoren van Lopik zorgt ervoor dat miljoenen Nederlanders dagelijks de vele radio- en televisieprogramma's ontvangen. De mast geniet daarnaast nationale- en internationale bekendheid als 'de grootste kerstboom ter wereld'. Iedere 5 jaar tuigt Nozema de mast in december op met 120 lampjes en een fel toplicht.

          Tuidraden
 • Lengte: 309 meter.
 • Gewicht: 5000 kilo per stuk.
 • Doorsnede per tui: 7,5 centimeter.
 • De voorspanning is 13,1 ton per tui.
 • Opbouw van de tui: 43 parallelle draden van 7 millimeter doorsnede per stuk.
 • Deze draden zijn omgeven door een kunststofbuis.
 • De kunststofbuis beschermt de tuidraden, zodat het schilderen van de tuien tot het verleden gaat behoren.
 • Drie nieuwe tuien krijgen dezelfde lengte en dezelfde voorspanning als de huidige tuidraden. 
 • Afstand tuiblokken tot toren 225 m.
 • Gewicht tuiblokken 1.000.600 kilo.

          Stalen buismast

 • Lengte 259,6 meter.
 • Tophoogte 375 m boven NAP.
 • Diameter buismast 2 m.
 • Totaal gewicht ca. 235 ton.
   


foto1

foto 2

foto 3

foto 4

foto 5

foto 6

foto 7

Gerbrandytoren Lopik

foto: 27-01-2003 
Beetje moeilijk te zien maar er zit een dikkere tuidraad in.

Gerbrandytoren Lopik

Aan de zendmast in Lopik vinden wegens groot onderhoud de komende maanden werkzaamheden plaats die, gezien de aard  van de werkzaamheden, zullen opvallen. Momenteel worden drie van de twaalf tuidraden van de Gerbrandytoren vervangen. Het gaat hier om een bijzondere, specialistische operatie, met een maandenlange voorbereiding. 

De vervanging van de drie een-na-onderste tuidraden, op 226 meter hoogte, vindt plaats in het kader van groot onderhoud. De nieuwe tuidraden hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige kabels: ze zijn onderhoudsvrij, ze zijn sterker en stugger. Ze hebben een lengte van 309 meter, een diameter van 7,5 centimeter en ze wegen zo’n 5000 kilo per stuk. Op de grond worden de tuien bevestigd aan tuiblokken: betonnen blokken van een miljoen kilo per stuk, op 225 meter afstand van de toren.

Maandag 16 december 2002

Na enige tegenslag met het weer kan eindelijk begonnen worden met het hijsen van de nieuwe tui. Allereerst wordt de oude tui aan speciale cylinders bevestigd (gele cylinders foto 4), waarmee de tui van het oude bevestigingspunt (foto 5) naar het nieuwe overgebracht zal worden (foto 6 en 7). De nieuwe tui kan dan op het oorspronkelijke bevestigingspunt vastgemaakt worden.

Met een speciaal hydraulisch hijsapparaat worden de nieuwe tuien omhoog getakeld en vastgemaakt op bevestigingspunten die deel uitmaken van een stalen band. Deze band om de mast bevindt zich boven de band waaraan de huidige tuidraden bevestigd zijn; boven de zogeheten ‘reportagecabine’ op 220 meter hoogte - in het midden van de mast. De spanning op de drie tuidraden moet tijdens de werkzaamheden gelijk blijven, omdat anders de spanning op de mast te groot zou kunnen worden. Pas als alle drie de nieuwe tuien bevestigd zijn zal de spanning gelijkmatig van de oude tuien overgebracht worden op de nieuwe.

De foto's 1 t/m 3 hieronder zijn eerder dit jaar genomen genomen tijdens plaatsing van noodantennes bovenin de mast. De onderhoud werkzaamheden vinden plaats op een hoogte van 345 meter!


1


2


3 Classic FM 90.7 MHz

Eind december 2002 en begin 2003 zijn drie van de twaalf tuidraden van de Gerbrandytoren vervangen. Het gaat hier om een bijzondere, specialistische operatie, met een maandenlange voorbereiding. Op deze pagina een overzicht van deze vervanging in beeld. De kwaliteit van de foto's is niet altijd optimaal gezien de wisselende weers- en werkomstandigheden.

Dag 1.
 

klaar om te  hijsen....
 

Nieuwe tui bijna boven...
 
Boven wordt de nieuwe tui opgewacht...
 


Bovenkant (gaffel) tui wordt over een speciale rol (om de bovenkant van de
cabine te beschermen)  naar boven gehesen.
 

 

Bevestiging tui aan de mast. De  monteurs  zitten (gezekerd) op
steigerplanken.
 


Dag 2.
 
 

Oude tui wordt verplaatst en maakt zoplaatst  voor de nieuwe tui.
 

Voorzichtig manoeuvreren en af en toe.
 


Een handje helpen.
 


Dag 3 en 4
 

De tui wordt op spanning gebracht.
 

et meest kritische moment van de gehele operatie “tuivervanging” was het moment waarop de belasting van de bestaande tui overgebracht moest worden op de nieuwe, het zgn. overnamepunt De constructeurs van IDCS uit Hoofddorp hebben de mast- constructie gedetailleerd ingevoerd in een rekenprogramma. Daarna is het krachtenspel van verschillende ombouwscenario’s gesimuleerd. Het verwijderen van een bestaande tui om dan de nieuwe aan te brengen was geen mogelijkheid. De 2 resterende tuien op die hoogte zouden de mast omtrekken. Ook het tegelijkertijd verwijderen van de 3 tuien, zelfs bij windstil weer, was  een optie. Het gewicht van de mast boven het bewuste tuipunt, is dusdanig groot, dat de mast zou knikken.

Tijdens de tuivervanging mocht de voorspanning tussen mast en de verankering op het tuiblok dus niet wegvallen. Er is een gedetailleerd stappenplan uitgewerkt, waarbij de nieuwe tui eerst parallel aan de bestaande tui wordt gemonteerd, . Daarvoor moesteerst met behulp van hydraulische cilinders, de bestaande tui onder spanning verplaatst worden om ruimte te maken op het tuiblok voor de nieuwe tui. Bij het uiteindelijke stappenplan zijn ook aan de weersomstandigheden voorwaarden gesteld.

Stap 1
 

Stap 2
 
Stap 3
 
Stap 4
 
Stap 5
 
Stap 6
 

Stap 7
 

Stap 8
 

Klik op een tekeningen voor een vergroting.

                          

 


Bron: www.radio-tv-nederland.nl | radio_stations@hotmail.com