http://radio-tv-nederland.nl/index.html
 
Lopik / IJsselstein  krijgt nieuwe DVB-T antenne op de top d.m.v. helikopter / pagina 1/2
Lopik start demontage kanaal4 antennes 


http://www.radiowereld.nl/fmtv

 

9 April 2008, De sloop werkzaamheden zijn afgrond.

Het is eindelijk klaar. Er blijven 4 van 16 bordessen  over omdat daar een deur zit om onderhoud te kunnen plegen. De laatste foto's van dit foto verslag zijn te zien op Lopik site!


Op 2 en 3 augustus zijn werkzaamheden gepland aan de Gerbrandytoren (vernoemd naar professor en oud minister-president mr. P.S. Gerbrandy, tot 1958 voorzitter van de Raad van Beheer van de Nozema), beter bekend als Lopik. Met behulp van een helikopter wordt dan een nieuwe digitale antenne op de top van de toren geplaatst ten behoeve van DVB-T uitzendingen (Digitenne).

De werkzaamheden worden uitgevoerd met een helikopter, afhankelijk van de weersomstandigheden. Sinds december 1997 diende Lopik al als zendmast voor experimentele DVB-T-uitzendingen, maar nu moet de mast vooral zorgen voor ontvangst van Digitenne buiten de randstad.

Persbericht:

Werkzaamheden Gerbrandytoren

Op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus zijn werkzaamheden gepland aan de Gerbrandytoren. Met behulp van een helikopter wordt een nieuwe digitale antenne op de top van de toren geplaatst.

Op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus zijn werkzaamheden gepland aan de Gerbrandytoren. Op de top van de toren wordt de oude analoge TV- antenne verwijderd en een nieuwe digitale antenne geplaatst. De werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van een helikopter. De helikopter maakt op deze dagen enkele vluchten.

Vluchten helikopter
Op donderdag 2 augustus zijn drie vluchten gepland om de analoge TV antenne van de toren te verwijderen. De eerste vlucht is om 13.00 uur en naar verwachting zijn de werkzaamheden rond 17.00 uur afgerond.

Op vrijdag 3 augustus zijn nog twee vluchten nodig om de kabels op te hangen en de nieuwe digitale antenne te plaatsen. Deze werkzaamheden zijn gepland tussen 10.00 en 13.00 uur.

Slecht weer
Voor de uitvoering van de werkzaamheden is KPN afhankelijk van de weersomstandigheden. Slecht weer betekent vertraging in de werkzaamheden en mogelijke uitloop. Bij te veel wind (windkracht 7 of meer boven bij de toren) of hevige regen worden de werkzaamheden afgelast.
 
Wegafsluitingen
Om voor alle betrokkenen de veiligheid te garanderen moeten er maatregelen worden genomen. Dit betekent o.a. dat wegen in de omgeving van de Gerbrandytoren (tijdelijk) worden afgesloten.
Permanente afsluiting:
- De Hogebiezendijk is ter hoogte van de Nijverheidsweg en Radiolaan op donderdag 2 augustus tussen 12.00 uur en 18.00 uur afgesloten. Op vrijdag 3 augustus is de afsluiting tussen 09.00 uur en 13.00 uur.
- Het fietspad tussen Boomgaard - Hoge Biezendijk is op donderdag 2 augustus tussen 12.00 uur en 18.00 uur afgesloten. Op vrijdag 3 augustus is het fietspad tussen 09.00 uur en 13.00 uur afgesloten.
Tijdens de vluchten wordt een aantal wegen afgesloten voor al het verkeer. Per vlucht betekent dit een verkeersstremming van ongeveer 15 minuten.
- Albert Schweitzerplein
- Moeder Teresaplein
- Nelson Mandelaplein
- Lagedijk-Zuid ter hoogte van de Techniekweg en Hoogland
Gedurende de wegafzettingen kan het verkeer gebruik maken van de Baronieweg en via het Theo Rooseveltplein de Weg der Verenigde Naties vervolgen.

Vervoer gevaarlijke stoffen
Het vervoer van gevaarlijke stoffen mag geen gebruik maken van de Baronieweg. Gedurende het oponthoud worden deze auto's vlak na de afslutiing stilgezet. Zij kunnen dan als eerste weer doorrijden als de afsluiting wordt opgeheven. Waar mogelijk leiden wij dit verkeer om.
 

Verblijfsverbod
Voor beide dagen geldt een verblijfsverbod rondom de Gerbrandytoren. Het is voor mens en dier verboden in het weiland rondom de toren aanwezig te zijn. Het gemeentebestuur zal hiervoor een noodverordening afkondigen. Dit biedt de politie de mogelijkheid om direct maatregelen te nemen, als iemand zich onverhoopt niet aan dit verbod houdt.

Spottersplek
De Einsteinweg (parallel aan de Weg der Verenigde Naties) wordt ingericht als spottersplek. Om veiligheidsredenen is deze zijde van de Einsteinweg beide dagen voor alle verkeer afgesloten. Bedrijven aan de Einsteinweg kunnen hier dus ook niet parkeren. Er is parkeergelegenheid op een reeds aangelegde weg in het bouwplan Groene Balkon. Bron:
http://www.ijsselstein.nl/

Persbericht:

KPN NV

27 juli 2007

Even een antennetje plaatsen

Een antenne vervangen op het dak is vaak al niet eenvoudig. Het wordt een regelrechte uitdaging als de antenne 8000 kilo weegt en op 356 meter boven het maaiveld opgehangen moet worden. De analoge televisiezendantenne van KPN Broadcast Services op het topje van de zendmast in IJsselstein is sinds december vorig jaar buiten gebruik en moet worden vervangen door een nieuwe digitale antenne met landelijk bereik. De Gerbrandytoren, zoals de mast officieel heet, is de hoogste toren van Nederland en verslaat zelfs de Eiffeltoren met zestig meter. Dus hoe doe je dat? Een hijskraan haalt het niet. Een speciale hijsinstallatie bouwen is technisch een ingewikkelde en in verschillende bouwfases zeker niet ongevaarlijke klus. Bovendien kost het een paar maanden om alles op te bouwen en weer af te breken. De oplossing is even spectaculair als snel. Een speciale hijshelikopter doet het in pakweg twee dagen.

Zwitserse specialisten
KPN heeft een contract afgesloten met het in hijswerk gespecialiseerde Zwitserse bedrijf Helog Heliswiss. De Zwitsers zullen in naar schatting zes vluchten de oude antennes naar beneden transporteren en de nieuwe plaatsen. Het precieze aantal vluchten zal afhangen van de maximale hijslast van de betrokken helikopter en de gewichten van de antennedelen en adapterplaat. Gebruik wordt gemaakt van een Super Puma AS 332 C1-helicopter. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4500 kilo, dus de antenne gaat in stukken naar boven. De twee motoren leveren elk 1742 PK en kunnen de helikopter een voorwaartse snelheid geven van maximaal 290 km/u. Naast hijswerk is het toestel, afhankelijk van de ingebouwde uitrusting, ook geschikt voor het blussen van branden, reddingswerk en transport. Twee piloten besturen het toestel, dat maximaal 17 passagiers kan vervoeren.

VolkerWessels Telecom | Mobiel
De uitvoering van de werkzaamheden op grote hoogte is in handen van VolkerWessels Telecom | Mobiel. Bouwen op grote hoogte is hun specialiteit. Zij zijn bekend met het werken in deze Gerbrandytoren. Medewerkers van dit bedrijf plaatsten kerstverlichting hierin en zorgden zo voor de grootste kerstboom ter wereld.

Strenge veiligheidseisen
Vanzelfsprekend zullen de vluchten en werkzaamheden aan strenge veiligheidseisen voldoen. In Nederland is de Inspectie Verkeer en Waterstaat daarvoor de controlerende instantie, daarnaast kijkt de burgemeester van IJsselstein naar de noodzakelijke openbare orde- en verkeersaspecten. De helikopter mag met zijn last niet over bewoond gebied vliegen. Ook mogen zich geen mensen bevinden onder de vluchtbewegingen. Daarvoor is een verkeersplan ontwikkeld naast een veiligheidsplan. De landingsplaats van de helikopter is zo gekozen dat bewoners in de omgeving zo min mogelijk overlast ondervinden.

De helikopterwerkzaamheden, een voor Nederland zeldzaam en spectaculair kijkspel, zijn gepland op donderdag 2 en vrijdag 3 augustus. Om de werkzaamheden van nabij te kunnen volgen, wordt op 2 augustus in het zicht van de toren aan de Edisonstraat in IJsselstein een persruimte ingericht. Vanaf 12.00 uur is de pers welkom. De helicopters zullen naar verwachting tussen 12.00 en 12.30 arriveren. De werkzaamheden zullen rond 13.00 uur aanvangen. Voor de visuele pers zal een tweede helicopter met speciale gestabiliseerde camera opnames maken op hoogte. Die opnames zullen vrij voor gebruik ter beschikking gesteld worden. Vanwege de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen dienen journalisten zich van tevoren te melden als ze van de persfaciliteiten gebruik willen maken.


NOS Teletekst pagina.
http://teletekst.nos.nl/

 


NOS Tekst TV. TV NEDERLAND 1

IJSSELSTEIN -  Een helikopter cirkelt vandaag om de IJsselsteinse zendmast, ook wel bekend als de Gerbrandy-toren. Met de heli wordt een digitale antenne van 8000 kilo op de mast gezet.

De antenne gaat in etappes naar boven, want de helikopter kan het apparaat niet in één keer tillen. Een hijskraan is vanwege de hoogte geen optie. Rond 12:30 zijn de eerste stukken van de oude antenne door de helicopter naar beneden gebracht.

Het werk rond de Gerbrandy-toren in IJsselstein is waarschijnlijk morgen,vrijdag, klaar.

NOS JOURNAAL

Klik hier voor het NOS Journaal verslag Gerbrandy toren. 2,5 MB / 15:15 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / NOS JOURNAAL verslag 15:15 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / NOS JOURNAAL verslag 15:15 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / NOS JOURNAAL verslag 15:15 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / NOS JOURNAAL verslag 15:15 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / NOS JOURNAAL verslag 15:15 uur

 

RTL Z


Klik hier voor het RTL7 verslag Gerbrandy toren.  1,7 MB / 15:47 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / RTLZ verslag 15:47 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / RTLZ verslag 15:47 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / RTLZ verslag 15:47 uur


Donderdag 2 Augustus 2007 / RTLZ verslag 15:47 uur
 

NU punt NL

Zendmast Lopik/IJsselstein krijgt nieuwe antenne


IJSSELSTEIN - Een helikopter heeft donderdagmiddag onder grote belangstelling de eerste drie stukken van de oude antenne van de zendmast bij Lopik, officieel Gerbrandytoren, weggehaald. In de loop van donderdag haalt de heli de rest van de antenne naar beneden.
 


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl


Nieuwe antenne zendmast Lopik/IJsselstein: diashow op NU.nl

De oude analoge antenne (8000 kilo) bovenop op de mast wordt vervangen door een digitale. De helikopter wordt ingezet omdat de toren, inclusief de oude antenne, 374,5 meter hoog is.

Omdat alles voorspoedig verloopt wordt de nieuwe antenne hoogstwaarschijnlijk donderdagmiddag nog gemonteerd. Ook dat gebeurt met de wentelwiek. Waarschijnlijk zal de hele operatie rond 17.00 uur zijn afgerond.

Risico's

De gemeente heeft voor een helikopter gekozen omdat de montage met een hijskraan te veel risico's met zich mee zou brengen. Bovendien gaat de plaatsing met behulp van een helikopter veel sneller.

Bron nu.nl

De Volkskrant

2-8-2007 ANP 16:55

Zendmast Lopik krijgt nieuwe antenne met helikopter ANP

IJSSELSTEIN - De grote zendmast bij Lopik, officieel Gerbrandytoren geheten, krijgt een nieuwe antenne. Een helikopter heeft donderdagmiddag onder grote belangstelling het eerste stuk van de oude zendmast weggehaald. In de loop van donderdag haalt de helikopter de rest van de zendmast naar beneden.

De oude analoge antenne (8000 kilo) bovenop op de mast wordt vervangen door een digitale. De helikopter wordt ingezet omdat de toren, inclusief de oude antenne, 374,5 meter hoog is.

Vrijdag is de montage van de nieuwe antenne, weer met behulp van een helikopter. De gemeente IJsselstein verwacht dat die klus rond 13.00 uur klaar is.

De gemeente heeft voor een helikopter gekozen omdat de montage met een hijskraan te veel risico's met zich mee zou bregen. Bovendien gaat de plaatsing met behulp van een helikopter sneller.

http://www.volkskrant.nl/
http://www.volkskrant.nl

RTL ACTUEEL

 

Video: antenne Lopik door helikopter vervangen

Een helikopter heeft een nieuwe antenne op de zendmast bij Lopik gezet. Klik door voor de spectaculaire beelden
Video: antenne Lopik door helikopter vervangen

http://www.rtl.nl/nieuws

 

RTL ZES UUR JOURNAAL

Klik hier voor het RTL 4 Journaal verslag Gerbrandy toren. 2 MB / 18:06 uur
De nieuwe antenne! en staat inmiddels op de top van de mast!


We willen graag alles zien......

Klik hier voor het RTL 4 Journaal verslag Gerbrandy toren. 2 MB / 18:06 uur


RTL HALF 8 JOURNAAL

Klik hier voor het RTL 4 NIEUWS verslag Gerbrandy toren. 6,5 MB / 19:47


Het hoogste topje is neer gehaald...


Dit was het dan...


De nieuwe antenne wordt geplaatst


De nieuwe antenne wordt geplaatst


De nieuwe antenne wordt geplaatst


NOS 8 UUR
JOURNAAL

Klik hier voor het NOS 8 uur Journaal verslag Gerbrandy toren. 5 MB / 20:00
De werkzaamheden gingen sneller dan verwacht en daarom kom de nieuwe antenne ook nog geplaatst worden.


De werkzaamheden gingen sneller dan verwacht en daarom kom de nieuwe antenne ook nog geplaatst worden.

Heli vervangt antenne op hoge toren

http://www.nos.nll http://www.nos.nl/

Op het topje van de hoogste toren van Nederland wordt vandaag en morgen een nieuwe antenne geplaatst. 

Het gaat om de digitale televisiezendantenne van KPN op de Gerbrandy-toren in IJsselstein, beter bekend als de zendmast bij Lopik. De toren is in totaal 375 meter hoog en daarmee hoger dan de Eiffeltoren.

Een helikopter heeft vanmiddag de eerste delen van de oude antenne weggehaald. Morgen wordt de nieuwe antenne gemonteerd, weer met hulp van een helikopter. 

De antenne weegt 8000 en kan niet met een hijskraan worden vervangen. Een speciale hijsinstallatie is volgens de gemeente te gevaarlijk. Daarom is voor een hijshelikopter gekozen. 

Stukjes
De helikopter die de werkzaamheden uitvoert, is een Super Puma AS 332 C1-helikopter, met een maximaal hijsvermogen van 4500 kilo. Omdat de antenne zwaarder weegt, moet de antenne is stukjes worden afgebouwd en de nieuwe vervolgens in stukjes naar boven.

Een Zwitsers bedrijf, gespecialiseerd in hijswerk, is voor de klus ingeschakeld.

De werkzaamheden worden gadeslagen door honderden belangstellenden. 


Antenne op zendmast
IJsselstein vliegensvlug geplaatst

(Novum) - KPN is een dag eerder dan gepland klaar met het plaatsen van een nieuwe digitale antenne op de zendmast in Lopik. Een speciale hijshelikopter zou donderdag alleen de oude antenne weghalen, maar door de ideale weersomstandigheden kon de nieuwe antenne, een gevaarte van achtduizend kilo, ook al direct worden geplaatst, zegt een woordvoerder van KPN.

Het waaide donderdagmiddag tijdens de werkzaamheden nauwelijks en het zicht was goed, waardoor een 'geweldige snelheidswinst' kon worden behaald. "De vliegomstandigheden waren top", zegt de woordvoerder. "Daardoor konden verschillende onderdelen van de antennes in één keer worden meegnomen met de helikopter." De nieuwe antenne zat om 16.10 uur op de mast, ongeveer drie uur na het begin van de operatie.

De televisiezendantenne op het topje van de mast is sinds december buiten gebruik en is vervangen door een antenne voor nieuwe digitale diensten zoals digitale tv via de ether en tv op de mobiele telefoon.

Vanwege de hoogte van de toren kon geen hijskraan worden gebruikt. Voor gebruik van de hijshelikopter is een Zwitsers bedrijf ingeschakeld. Volgens KPN moet de mast 1 september weer in gebruik worden genomen.

De zendmast heet officieel de Gerbrandytoren en is de hoogste toren van Nederland. De toren is zestig meter hoger dan de Eiffeltoren.

Bron: http://www.trouw.nl / Novum

Meer foto's klik hier

 
Lopik start demontage kanaal4 antennes

pagina 1/2

Website: www.radio-tv-nederland.nl